Friday 27 May 2011

Roti Banggali Kismis dan Kurma

roti banggali 


BAHAN2 NYE :

300 ml air
6 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar planta
500 gram tepung gandum ( 4 cawan breadmaker ; NOXXA )
1 paket yis mauripan 
kismis dan kurma dicincang kasar

CARA2 NYE :

  1. masokkan semua bhan2 td dlm bekas roti yg tersedia
  2. masokkan ke dlm avon breadmaker 
  3. tekan butang 'bread' (no.4 )
  4. tekan butang 'start'
doh akan terus diuli.. step ni memakan masa dalam 1.59 minit .. hampir 2 jam.. siap step uli,, step tumbuk,, step naik n step gebu,, dan teros mbakar..

NI UNTUK STEP MANUAL YG X DE OVEN BREADMAKER !!

  1. bahan2 yg same tadi tu masokkan dlm 1 bekas dan uli sampai doh licin..
  2. biarkan doh naik 2 kali ganda 
  3. tumbok doh untok buang kan angin.. ( cam biase la kan ..)
  4. masokkan roti dlm bekas yg sesuai 
  5. biarkan ia naik 2 kali ganda 
  6. panaskan oven - temp : 200,, time : 35 minit ..
  7. biar roti masak sampai kekuningan 
ni la kalo pakai bekas beadmaker tu ..




2 comments:

  1. umi..umi pkai breadmaker ape? mcm noxxa je..

    ReplyDelete
  2. ye.. noxxa.. tapi maff la.. x bole nk tunjok oven kat sini..

    ReplyDelete